Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

~ Saint Valentine ~

Δεν θα το πω. Ναι, το ξέρω ότι είναι 14 Φλεβάρη και όλοι λένε ότι είναι η μέρα των ερωτευμένων, αλλά let's face it οι περισσότεροι θα περάσουν την μέρα μόνοι τους και θα πεισθούν ότι είναι κάτι σημαντικό επειδή οι υπόλοιποι το κάνετε να φαίνεται έτσι. Είναι σαν το "προνόμιο θέσης". Όσοι έχουν κάτι -έστω και ευτελές- τη συγκεκριμένη μέρα (ακόμα κι αν τον υπόλοιπο χρόνο τους τρώει η ψείρα) εκτιμούν αυτό το αντικείμενο επειδή δεν το έχουν οι άλλοι. Σαν να λέμε "ζήλια ψώρα"! Εγώ είμαι τυχερός για μια νύχτα κι εσύ δεν είσαι!! Είναι ηλίθιο πως καταντήσαμε η ευτυχία μας να εξαρτάται από το πόσο δυστυχισμένοι είναι οι άλλοι. Σταματήστε επιτέλους να λέτε σε όποιον βλέπετε: "χρόνια πολλά". Οι μόνοι που γιορτάζουν σήμερα είναι αυτοί που βαφτίστηκαν Βαλεντίνοι και ένας φίλος μου που έχει γενέθλια.

Γιατί να έχει σημασία αν μείνεις σπίτι την συγκεκριμένη μέρα και δεν έχει αν μείνεις μέσα οποιαδήποτε άλλη μέρα; Ξέρεις πόσα βράδυα έχω μείνει σπίτι με μια σακουλάρα πατατάκια και μια χαμηλής ποιότητας ταινία περιμένοντας να νυστάξω; Είναι λυπηρό -το ξέρω- αλλά γιατί πρέπει να στενοχωριέμαι γι'αυτό μόνο μια μέρα το χρόνο;

Πάω στοίχημα ότι σήμερα το βράδυ θα τη βγάλω παρέα με τις σημειώσεις Οικολογίας γιατί πάνω από όλα έχουμε και εξεταστική... Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι ακόμα πιστεύουν στον έρωτα. Είναι μια απλή σύμβαση μεταξύ ανθρώπων, ώστε να διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι μόνοι τους.

Ο τρόπος που επιλέγουμε να "διασκεδάσουμε" σήμερα είναι ατυχής και ανακριβής. Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ρωμαίος παπάς του τρίτου αιώνα που λιθοβολήθηκε και αποκεφαλίστηκε. Τι ρομαντικό! Μαρτυρά την αγάπη που έχουμε σαν είδος στα κεφάλια των άλλων. Ακόμα κι αν αυτά δεν είναι πλέον συνδεδεμένα με το υπόλοιπο σώμα! Δεν θα ήταν πιο συγκινητικό αντί για δείπνο με κεριά να παρακολουθούσατε τον βίαιο θάνατο ενός ιερωμένου; Πάντως, όπως και να έχει η ημέρα αυτή δεν είχε καμία σχέση με ρομαντισμούς και ο χαρακτήρας αυτός υιοθετήθηκε πολύ αργότερα.

Για να αποδείξω πόσο ευτελίσαμε την λέξη "έρωτας" που ακόμα και σαν άκουσμα με χαλάει στ' αυτί, έκανα ένα μικρό πείραμα. Search στον εξωτερικό σκληρό με την λέξη "love". Results: 1,227 αρχεία και 25 φάκελοι. Την παραχρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη και μάλιστα χωρίς λόγο! Δεν αισθανόμαστε ερωτευμένοι. Θέλουμε να πιστεύουμε οτι είμαστε γιατί δημιουργείται η ψευδαίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας. Είναι απότοκο της εξέλιξης των ανώτερων θηλαστικών. Τα τελευταία ζουν σε ομάδες για ασφάλεια και υποστήριξη.

Θα πω και κάτι τετριμμένο. Οι μόνοι που χαίρονται είναι οι εταιρίες προφυλακτικών γιατί πουλάνε όσο δεν πούλησαν όλο τον υπόλοιπο χρόνο σε ένα βράδυ. Παλιότερα, ως πιο συντηριτική κοινωνία ίσως έβγαζε κανά ψιλό και η Lacta, αλλά ξεπεράσαμε αυτό το στάδιο και μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό: "Χρόνια πολλά! Ορίστε ένα κουτάκι DUO!" -.- Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι απλά μια κοινωνικοπολιτιστική νόρμα που δημιουργήθηκε για καθαρά οικονομικούς λόγους και επικλήθηκε στο συναίσθημα για να εξασφαλισθεί η επιτυχία του. Είναι ένα απλό παράδειγμα επιτυχημένου μάρκετινγκ. The whole thing is forced festive.

15 σχόλια:

Seph είπε...

Συμφωνω τελείως με αυτά που λες... Το άκυρο της υπόθεσης είναι να βλέπεις 15χρονά σκατα να λένε "χρόνια μας πολλά μωρο μου"... Αφού μωρη μαλάκω σε ένα μήνα -μαξ- θα τον έχεις χωρίσει και θα πηδιεσαι με τον επόμενο... Το καλυτερο όμως σχόλιο για την ημέρα το έκανε ο πατέρας μου που έχει βαφτιστήρι Βαλεντινο και την είπε στα παιδιά στο σχολείο που πήγαν να τον πειράξουν... Υ.γ.: τα πενήντα ευρώ τα προτιμώ σε ένα χαρτονόμισμα... Έπρεπε να εξαιρέσεις και εμένα

Unknown είπε...

Αυτή η ανάρτηση είναι στ' αλήθεια ωραία! Μπράβο!

Unknown είπε...

Τελικά ο άλλος την πήγε τη Lacta. "Λειτούργησε" λέει γιατί η άλλη την είδε και χαμογέλασε. Αναρωτιέμαι αν κατάλαβε από ποιόν είναι.

Unknown είπε...

Εγώ αισθάνθηκα τον έρωτα και τον αισθάνομαι ακόμα. Ξέρω τί είναι. Αλλά είναι συντριπτικά σπανιότερος από το άλλο συναίσθημα, το μοναδικό που κάνει τον κόσμο να γυρνάει πια. Λέγεται φόβος. Υπό την χείριστη έννοιά του, δυστυχώς.

Unknown είπε...

Ότι τραγούδια δε σου αρέσουν στον εξωτερικό σβήστα και φέρτον για να περάσουμε διάφορα έργα φεύγοντας. Παραγέμισε.

Unknown είπε...

Πολλά άτομα χώρισαν σήμερα, την επόμενη μέρα του Αγ. Βαλεντίνου. Αλλά επειδή είχαν σχέση κατά τη διάρκεια της ίδιας της μέρας, άρα είναι πιο επιτυχημένοι και ανώτεροι από τους άλλους που είναι ερωτευμένοι όλο τον υπόλοιπο χρόνο εκτός από τις 14 Φεβρουαρίου. Ναι, γίνεται.

Unknown είπε...

Έχω κανονίσει για μια ολόκληρη ρομαντική μέρα αύριο, που θα είμαστε στ' αλήθεια μόνοι και δε θα έχουμε όλους αυτούς τους βλάκες της 14 Φεβρουαρίου να μας εκνευρίζουν με την ηλίθια παρουσία τους. Τότε μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στον ρομαντισμό της στιγμής και στους περαστικούς και τότε θα το ευχαριστηθείς πραγματικά. Θέλω μια μέρα να φτιάξουν Πανελλήνια Μέρα Παραλίας, και να μαζευτούν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι σε μια παραλία με καμμένα λάδια και απόβλητα.

"Μωρό μου σε λατρεύω".
"Αχ, τί γλυκός που είσαι"!
"Δεν το είπα εγώ, ο διπλανός το είπε στην άλλη".
"Τίίίιιι;;;"
"Θα στο έλεγα μετά αγάπη μου, περίμενα να τελειώσει αυτός τη φράση του".
"!!&%^#@@#%%$"
"Θα στο έλεγα, μωρό μου, αλήθεια."
"Το ξέρω...$%^%^*&*^&$%..."

Unknown είπε...

"Ωχ, το κεφάλι μου"!
"Συγνώμη κύριε, ορίστε το Love Cocktail σας".
"Μα εγώ παρήγγειλα Love Drink".
"Χίλια συγνώμη κύριε, θα σας φέρω άλλο".
"Να πάρει, πόσο θα 'θελα να ερχόμασταν άλλη μέρα έξω αλλά δε γίνεται. Δεν υπάρχουν άλλες μέρες. Σήμερα είναι των ερωτευμένων, αύριο θα είναι ανώφελο."
"Έχεις δίκιο, λατρεία μου. Αλλά τί να κάνουμε. Ούτε εγώ μπορώ να βρω καμιά ιδέα."

tolis είπε...

Πρώτα απ'όλα να ξεκαθαρίσω ότι δε θέλω τα 50 ευρώ..χαχα...Το άρθρο το διάβασα όλο προσεχτικά...Μπορώ να πω ότι συμφωνώ στα περισσότερα...Αλλά στο τέλος έκατσα και σκέφτηκα ότι όσες φορές μου είπαν ΄΄Χρόνια πολλά΄΄ αυτή τη μέρα άνθρωποι τους οποίους αγαπώ πραγματικά (και ελπίζω να με αγαπούν κι αυτοί) μου έδωσαν μερικές στιγμές πραγματικής χαράς...Μικρή διάρκεια,στιγμές,λεπτά,ίσως και δευτερόλεπτα...Αλλά μήπως η ζωή είναι απλά στιγμές;;;Γιατί να χάσω αυτά τα όμορφα δευτερόλεπτα;;;Αφού έτσι κι αλλιώς μετά από λίγο θα προσγειωθώ ξανά στη ρουτίνα και στο φόβο...Συμπέρασμα:''Ζήσε τη στιγμή''...

Unknown είπε...

Φίλε Τόλη.

Αν μια χρονιά, τη συγκεκριμένη μέρα για κάποιο λόγο δε βρεις τα άτομα που αγαπάς, γιατί ίσως παραστεί ανάγκη να είσαι κάπου αλλού, τότε, με λύπη μου θα σε πληροφορήσω ότι για να σε βρουν αυτοί και να σου δώσουν "μερικές στιγμές πραγματικής χαράς..." θα πρέπει να περάσει άλλος ένας χρόνος! Πρέπει να να ξάνρθει του Αγ. Βαλεντίνου για να νιώσεις "Μικρή διάρκεια,στιγμές,λεπτά,ίσως και δευτερόλεπτα...".

Η ζωή μετριέται σε στιγμές, είναι αλήθεια, αλλά και σε χρόνια, δεκαετίες, δευτερόλεπτα, μέρες και διάφορες άλλες χρονικές υποδιαιρέσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν καλές ή κακές ανάλογα με το πόσο ωφέλησαν με οποιοδήποτε τρόπο εμάς ή αυτούς για τους οποίους νοιαζόμαστε.

Δεν είναι ανάγκη να "χάσεις αυτά τα όμορφα δευτερόλεπτα" αν περνάει από το χέρι σου. Αλλά αν δεν περνάει, και τα χάσεις, θα βρεθείς σε πολύ δυσάρεστη κατάσταση, από την οποία υποθέτω ότι δε θα επιβιώσεις. Ειδικά αν "έτσι κι αλλιώς μετά από λίγο θα προσγειωθείς ξανά στη ρουτίνα και στο φόβο...", σε κάποιο είδος σκλαβιάς, δουλείας ή τρομοκρατίας πιθανολογώ, ίσως να είναι καλύτερα το να εξαρτάσαι ελαφρώς λιγότερο από τις ευχάριστες στιγμές της συγκεκριμένης μέρας, και να τις αναζητείς και σε οποιαδήποτε άλλη μέρα, που είναι επίσης το ίδιο εύκολο να τις βρεις.

Να κάνεις, δηλαδή, αυτό που λες παρακάτω, Συμπέρασμα:''Ζήσε τη στιγμή''... Η καλή στιγμή οποιασδήποτε μέρας να είναι ευπρόσδεκτη και όχι μόνο του Αγ. Βαλεντίνου.

Φίλε Τόλη, έχεις και ορθογραφικά λάθη. Πριν από το "χαχα" έχεις δύο τελείες αντί για τρεις, επίσης έχεις μία παρένθεση αντί για τρεις όπως και πάλι στο "Συμπέρασμα", οι άνω και κάτω τελείες εμφανίζονται μια φορά αντί για τρεις.

Unknown είπε...

Πλάκα σου κάνω ρε Τόλη, φυσικά και έχεις δίκιο. Επίτηδες τα είπα λάθος.

Unknown είπε...

Εμένα μου λένε "Χρόνια πολλά" στο facebook επειδή βάζω κάθε μέρα ημερομηνία γέννησης τη σημερινή. Τί μαγικές στιγμές κι αυτές! Από εκεί το κατάλαβα ότι η ζωή είναι γεμάτη στιγμές. Κι από τον Τόλη, βέβαια που μας το υπενθύμισε.

Μερικοί περιμένουν και γλυκά. Όταν δεν είδαν γλυκά εδώ και ένα μήνα, μου είπαν ότι είμαι βλάκας και χαζός. Κι εγώ πήρα ένα ξύλο και χτύπησα έναν από αυτούς στο κεφάλι κι αυτός πήγε στο Νοσοκομείο κι έκανε 6 ράμματα. Και το έκανα γιατί στο facebook διάβασα αυτός είπε ότι αν με κυνηγούσε μια αρκούδα θα την άφηνε να με φάει κι ότι μου πάει το ροζ φουστανάκι.

Καλά δεν κάναμε κι οι δύο;

-War Machine- George είπε...

Πολλά από αυτά που λες είναι αλήθεια. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αν είναι να κάνεις κάτι με τον άνθρωπο που αγαπάς, δεν χρειάζεται να είναι 14 Φλεβάρη για να το κάνεις. Επίσης είναι αλήθεια ότι παλαιότερα δεν έδιναν και τόση σημασία σε αυτή την γιορτή (αν ρωτήσεις τον πατέρα σου ή τη μητέρα σου θα καταλάβεις...) αλλά είναι μια γιορτή που πέρασε στην ετήσια ρουτίνα μας σιγά-σιγά με το πέρασμα του χρόνου. Καλώς ή κακώς την γιορτάζουμε. Και όσοι δεν θέλουν να το κάνουν, απλά δεν τη γιορτάζουν. Για όσους γιορτάζουν τη μέρα "αναγκαστικά", είναι απλά μια μέρα, και το τίμημα είναι πολύ μικρό. Όσοι έχουν σχέση με κοπέλα καταλαβαίνουν...

-War Machine- George είπε...

Επίσης...
-Here comes the ENLIGHTMENT-
Μην αφήνετε τη συγκεκριμένη μέρα σας χρησιμοποιεί... Χρησιμοποιείστε εσείς τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου προς όφελος σας...
Για να γίνω πιο κατανοητός:
(Παρακαλώ όλες οι γυναίκες-αναγνώστες να σταματήσουν να διαβάζουν...)
Θα το πω ξεκάθαρα και όσο πιο απλά μπορώ...
ΟΣΟ ΕΣΥ (ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ) ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ Η ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ SINGLE ΘΕΛΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ.
Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά είναι ελάχιστες. Αν είσαι super-μπακούρι και θες να γαμήσεις εύκολα ή αν έχεις χωρίσει πρόσφατα και επιδιώκεις και εσύ το ίδιο για να ξεδώσεις, και θες να αποφύγεις τη λύση του μπουρδέλου, τότε η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η μέρα σου. Βρες μια single γυναίκα (δεν είπαμε να είναι και η super-γκομενάρα. Είπαμε, να γαμήσεις ψάχνεις) και γίνε ο Δων Ζουάν. Μπορεί να μην είναι του χαρακτήρα σου, αλλά deal with it! Με 30 ευρώ κάνεις θαύματα. Πάρε τα απαραίτητα [κουκλάκι από τα JUMBO (που είναι και φτηνά), σοκολατάκια, λίγα λουλούδια και προφυκτικά(το ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ ξέρει τι λέει...)] και ΒΟΥΡ ΣΤΟΝ ΠΑΤΣΑ! Είναι πολύ απλό και έχει και πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
-LOVE IS WAR...-
-And I'm WAR MACHINE...-
-WAR MACHINE OUT-

~ Χρυσόψαρο ~ είπε...

@ Seph Προφανώς και βλπειες 15χρονα να γιορτάζουν! Ποιός σοβαρός ενήλικας παίρνει στα σοβαρά τη 14 Φλεβάρη!;!

@ Hell Hare Κρατάω αυτό που είπες: " Το μοναδικό που κάνει τον κόσμο να γυρνάει πια λέγεται φόβος"

και όχι δεν έκανες καλά. Θα έπρεπε να του φέρεις μια αρκούδα να τον φάει!

@ Tolis τα άτομα που σε αγαπάνε πραγματικά δεν περιμένουν να σου πουν ότι σ'αγαπάνε μια μέρα το χρόνο. Στο λένε κάθε μέρα. Αυτές τις στιγμές δεν τις χάνεις.

@ War Machine Το σχόλιο σου το ευχαριστήθηκα να ξέρεις! Έχεις δίκιο απόλυτο! Αλλά σαν γυναίκα, με τον δικό μου διεστραμμένο χαρακτήρα, το theme αρκουδάκι-σοκολατάκια-λουδούδια κράζει από μακρυά δύο λέξεις: ΔΗΘΕΝ και FAKE! Θα προτιμούσα να μου πει στα ίσια αυτό που θέλει και ίσως η ειλικρίνεια να με κατάφερνε καλύτερα από ένα άρχρηστο αρκουδάκι. (Θα προτιμούσα λαγό αν έπρεπε οπωσδήποτε να μου πάρει κάτι σε ψεύτικο ζωάκι!)