Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Συλλογισμοί


~Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.~ Ρήγας Φεραίος

Ελεύθερος άνθρωπος είναι μονάχα ο αμνήμων νεκρός. Εκείνος που δεν θυμάται για να δεθεί ηθικά, για να ελπίζει, για να πιστέψει. Εκείνος που επίσης δεν είναι δέσμιος καμίας βιολογικής ανάγκης.

Πως ξέρεις, αλήθεια, πως μια σκέψη είναι δική σου ολάκερη; Πως δεν στην έχουν φυτέψει άλλοι στο κεφάλι; Και αν την πήρες εσύ μόνος σου από άλλους, πως μπορείς να την παρουσιάσεις σαν δική σου δίχως τύψεις;

Τι είναι ιδέα; Πρόσεξε λίγο εδώ, ψάρι μου. Η ιδέα είναι κατεργασμένο προϊόν σκέψης. Δεν είναι συνώνυμο της σκέψης, αλλά αποτέλεσμά της. Όπως έλεγε και ο Πλάτωνας, οι ιδέες είναι "καθαρά όντα", αιώνια, απόλυτα.

Το χειρότερο που θα σου συμβεί ποτέ είναι ο πατερναλισμός στη σκέψη. Και το πιο εύκολο πράγμα είναι να είσαι μαζικός. Το δύσκολο είναι να είσαι αυθεντικός, πρωτότυπος. Να βρεις το μυστικό της προσωπικής σου αλήθειας.

Λένε πως δεν υπάρχει παρθενογένεση. Υπάρχει όμως μοναδικότητα στο λόγο, ο οποίος φυσικά προϋποθέτει σκέψη. Και η τελευταία είναι δική σου, μονάχα δική σου.

Υ.Γ.: Είναι μικρό αλλά είναι το πρώτο κείμενο μετά από ένα διάστημα απουσίας. Οι πανελλήνιες τελείωσαν... Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας περί καλής επιτυχίας. Η ζωή συνεχίζεται. Τα πήγα καλά. Πολύ καλύτερα από πέρυσι. Τώρα αφοσιώνομαι στις προπονήσεις για τα αθλήματα. Έκανα μια προσπάθεια, θα δείξει η νεκροψία πως πήγε. Είμαι ευτυχής.

Και ένα ωραίο song...